Vienas iš projekto „Kompleksinių paslaugų teikimas Bendruomeniniuose šeimos namuose“, kurį vykdo viešoji įstaiga „Edukacija kitaip“, veiklų yra sociokultūrinės veiklos. Šios veiklos skirtos visiems šeimos nariams daryti bendras veiklas kartu bendraujant. Tai, beje, pačios populiariausios paslaugos, į kurias itin noriai jungiasi bet kurio miestelio gyventojai.
Pastaruoju metu Lietuva iš naujo atranda moliūgus. Ši daržovė tapo tarsi šeimos vienytoja – pavasarį visi šeimos nariai draugiškai juos sėja, per vasarą prižiūri, o rudenį vaikams knieti iš jų ką nors pasidaryti gražaus ir įspūdingo, o tėveliai iš to, kas liko, dar ir įvairių gardumynų rudeniui ir žiemai pasiruošia.
Spalio 25-ą tokios veiklos vyko Šateikių bendruomenėje. Jau ne pirmą kartą su įvairiais mokymais vykstame į šią bendruomenę ir negalime atsidžiaugti jos narių norėjimu dalyvauti pačiose įvairiausiose veiklose. Dauguma skundžiasi, kad šių metų moliūgų derlius prastas, bet tik ne Šateikiuose. Iš pradžių šeimos nuogąstavo, kad užsiėmimus gali tekti daryti su cukinijomis, bet, prasidėjus mokymams, paaiškėjo, kad tų moliūgų šateikiškiai priaugino daugiau nei bet kuri kita seniūnija. Smagu, kad į šią veiklą įsijungė visa bendruomenė – renkant auditoriją daug talkino ir mokyklos direktorius Paulius Zakalskis, ir Kultūros centro dirketorė Danutė Šatkuvienė, ir Šateikių bendruomenės pirmininkė Milda Ripkauskienė
Kol jaunimas, padedant lektorei Akvilei Bukinienei, kūrė, skaptavo, piešė savo svajonių moliūgus, jų mamos, tėčiai ir seneliai ruošė patiekalus iš šių daržovių.
Diena baigėsi įspūdingai – suskaičiavome, kad Šateikiuose liko 57 išskaptuoti ir meniškai išdekoruoti moliūgai, kuriais, esant geram orui, galės pasidžiaugti visi atvykusieji ar pravažiuojantieji pro Šateikių skverelį.
Na, o tiems, kurie be mūsų pagalbos norėtų ką nors pasiruošti iš moliūgų, siūlome pabandyti pasigaminti „Edukacijos kitaip“ moliūgų saldainių.
Moliūgų saldainių receptas
Reikės: 2 kg moliūgo; 1 kg cukraus; 1 šaukšto citrinos rūgšties; trupučio vanilės; 2 žalių citrinų žievelių. Papildomai galima dėti kvapiųjų pipirų, cinamono lazdelių, džiovinto imbiero, apelsino žievelės. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite plokščiais gabaliukais ir užpilkite cukrumi, citrinos rūgštimi, sudėkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Palikite pastovėti per naktį. Rytą nupilkite atsiradusį sirupą į puodą ir užvirkite. Verdantį sirupą užpilkite ant moliūgo gabaliukų ir palikite pastovėti 10–12 valandų. Tada virkite moliūgų gabaliukus ant silpnos ugnies, kol šie paskaidrės, bet neišteš. Išgriebkite, gerai nuvarvinkite ir džiovinkite. Džiovinant elektrinėje džiovyklėje, saldainiai išdžiūva maždaug per parą. Taip pat galima džiovinti orkaitėje arba ant karšto radiatoriaus.
VšĮ „Edukacija kitaip“ inf.