Atokūs Lietuvos rajonai šiandien nebėra kliūtis steigti ir plėtoti pasaulinėms rinkoms skirtą verslą. Tai patvirtina spartus bendrovės „Baltic food partners“ augimas bei ilgėjantis eksporto šalių sąrašas. Šiemet šis žuvies ir žuvies produktų fabrikas pelnė ir „Gazelė 2015“ apdovanojimą „Sparčiausiai auganti Telšių regiono į monė“. Sausio 29-ąją į teikto apdovanojimo steigėjas yra šalyje pirmaujantis verslo naujienų skleidėjas „Verslo žinių“ leidinys.
Maža šalis – ne kliūtis
„Šiandien galime didžiuotis, kad tokioje nedidelėje šalyje, kokia yra Lietuva, sukūrėme pasaulinio lygio verslą. Tai, kad esame į sikūrę nedidelėje Europos valstybėje ir šalies nedideliame mieste, šiandien jau nebėra kliūtis rimtam verslui augti. Dabar, kai turime visus svarbiausius kokybės sertifikatus, mums nebereikia į rodinėti, kad mes galime gaminti puikią produkciją pagal visus kitų šalių reikalavimus“, – sakė bendrovės „Baltic food partners“ direktorius Arvidas Mačiuitis.
Plungėje 2011 metais į steigtos UAB „Baltic food partners“ fabriko pagrindinė veikla yra žuvies ir žuvies produktų gamyba. čŒia gaminama sūdyta, marinuota, rūkyta žuvis, silkės ir surimio produktai užpiluose ir aliejuje, jūrų gėrybės užpiluose ir aliejuje, salotos. Šiuo metu fabrike dirba apie 270 žmonių.
Didžioji dalis „Baltic food partners“ pagamintos produkcijos yra eksportuojama į į vairias pasaulio šalis: Prancūziją, Didžiąją Britaniją, Vokietiją, Italiją, Austriją, Šveicariją, taip pat į JAV ir Japoniją. Plungės fabrike pagamintos produkcijos galima rasti didžiuosiuose pasaulio prekybos tinkluose.
Kokybė: nuo produktų iki gerovės
Siekdama konkuruoti pasaulinėje rinkoje, į monė į diegė naujausias technologijas bei gavo svarbiausius sertifikatus, liudijančius aukščiausią gaminių ir į monės procesų kokybę. Savikontrolės sistemos patikimumą patvirtina RVASVT (angl. k. – HACCP) sertifikatas. MSC ženklas ant „Baltic food partners“ produktų pakuotės liudija, kad produktas gautas arba pagamintas iš gerai tvarkomų žūklės rajonų ir kad šio produkto gamyba nepadidino grėsmės aplinkai – žvejybos išteklių pereikvojimo. BRC ir IFS standartai patvirtina kokybinius parametrus, būtinus maisto kokybei bei apsaugai nuo rizikos veiksnių užtikrinti. Įmonė gavo ir ISO-14001-2004 standartą.
„Gerai parinktos technologijos ir tinkamas personalas, kuriam esu labai dėkingas, yra svarbiausi augimo veiksniai. Svarbūs yra ir laiku gauti kokybės sertifikatai. Didžiausias iššūkis bendrovei yra nuolatiniai pokyčiai rinkose bei konkurencija. Turime nuolat tobulėti ir atidžiai stebėti ne tik esamus pirkėjų poreikius, bet ir pasistengti atspėti, ką žmonės norės valgyti ateityje, kad galėtume pasiūlyti naujų produktų“, – teigė A. Mačiuitis.
Pasak jo, Plungėje veikiančios į monės darbuotojai yra šio bei aplinkinių rajonų gyventojai. Jiems ši į monė yra viena patraukliausių darbdavių tiek mieste, tiek visame regione. Stengiamasi pritraukti į į monę geriausius specialistus. Įmonė nuolat investuoja į darbuotojų sąlygų gerinimą, skatina turiningą jų laisvalaikio veiklą, organizuoja darbuotojų kūrybos parodas, skiria dovanų per kalendorines ir asmenines šventes darbuotojams ir jų vaikams.
Skatina likti Lietuvoje
Plungės į monė aktyviai bendradarbiauja su Plungės regiono švietimo į staigomis, ruošiančiomis specialistus. Baigę studijas jie gauna darbą bendrovėje – tai mažina jaunimo nedarbą, skatina pasilikti Lietuvoje, o ne emigruoti.
„Visada jaučiame atsakomybę už šalį ir visuomenę, kurioje sukuriame verslą ir kuri mums padeda sėkmingai augti. Tikime, kad lietuviška maisto produkcija vis dažniau pateks ant į vairių pasaulio šalių gyventojų stalo“, – kalbėjo A. Mačiuitis. A. Mačiuitis taip pat džiaugėsi, kad didelių krizių į monei per jos veiklos laikotarpį neteko išgyventi. Be to, nuolatinis į monės augimas ir modernėjimas, naujų technologijų diegimas, eksporto plėtra skatina regiono verslo augimą, gerėja darbuotojų ir jų šeimų gyvenimo sąlygos. Augančios bendrovės veiklos apimtys sukuria papildomų darbo vietų ir kitoms regiono bendrovėms.
UAB „Vičiūnų grupė” informacija