Plungės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad vasarą padažnėja žarnyno infekcinių ligų ir apsinuodijimų maistu rizika. Kai aplinkos temperatūra didesnė nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maiste gali sparčiai daugintis. Kai kurios maiste esančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastimi, ypatingai jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20°C ir aukštesnėje temperatūroje. Apsinuodijimo priežastis būna gendantis maistas. Dauguma žarnyno infekcinių ligų, po kelių valandų ar dienų po užsikrėtimo, pasireiškia panašiais požymiais – pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu.
Kaip išvengti užsikrėtimo žarnyno infekcijas sukeliančiais mikroorganizmais?
Kadangi efektyvių skiepų nuo šių ligų nėra, pagrindinės profilaktikos priemonės yra saugus maistas ir rankų higiena. Kad netikėtai užklupusi liga neapkartintų poilsio, pateikiame keletą naudingų patarimų:
Kada reiktų sunerimti susirgusiam žarnyno infekcine liga?
Labai dažnai suaugusiems, kitų sveikatos problemų neturintiems asmenims žarnyno infekcinės ligos požymiai po kelių dienų praeina savaime. Rimtai sunerimti ir kreiptis gydytojų pagalbos būtina, jeigu yra šie ligos simptomai:
Praėjusiais metais Plungės rajone užregistruota 14 patikslintų virusinių žarnyno infekcijų, iš jų 8 vyrai ir 6 moterys. Užsikrėtusiųjų amžius 0-17 metų.
Parengta pagal www.ulac.lt informaciją