Europos sveikos mitybos diena

2011-10-25

 

 

     Lapkričio 8 d. minima Europos sveikos mitybos diena. Å ią dieną Europos Å¡alyse visuomenė skatinama maitintis sveikai, organizuojami renginiai, kuriuose pasakojama apie tinkamos mitybos principus.

     Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų jam reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui ir funkcionalumui palaikyti. Pagrindiniai netinkamos mitybos padariniai – antsvoris, nutukimas arba prieÅ¡ingai – organizmo nualinimas, anoreksija. Sveika mityba sumažina riziką susirgti lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis – nes sveikatą labiausiai, 50 proc., lemia gyvenimo būdas, kuriame net 80 proc. užima mityba. Palyginkime, paveldimumas sveikatą lemia 20 proc., o medicininė pagalba –  10 proc. Taigi sveika mityba yra sveikatos pagrindas.
    
     Pagrindiniai sveikos mitybos principai:

  1. Saikingumas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra kenksminga sveikatai.
  2. Įvairumas. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą, nes tada su maistu organizmas gauna daugiau reikalingų maistinių medžiagų.
  3. Subalansuotumas. Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis.

     Sveikos mitybos rekomendacijas ypač gerai atspindi maisto pasirinkimo piramidė. Piramidės pagrindą sudaro maisto produktai, kurių rekomenduojama valgyti daugiausiai, – duona, grūdai, vaisiai, daržovės, bulvės. VirÅ¡ jų pateikiami – pienas, sūris, jogurtas, aliejai, mėsa, paukÅ¡tiena, žuvis, ankÅ¡tiniai, kiauÅ¡iniai, rieÅ¡utai – jų rekomenduojama vartoti kasdien, bet saikingai. Piramidės virÅ¡ūnėje pateikiama produktų grupė, kuri turėtų sudaryti mažiausią maisto raciono dalį: riebalai, cukrus, saldainiai, druska – Å¡ių produktų reikia vartoti kuo rečiau ir kuo mažiau.

     Taip pat būtina laikytis mitybos režimo. Racionalus yra toks režimas, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei trečdalį. Vakarieniauti reikia maždaug prieÅ¡ dvi valandas iki nakties miego. Nereguliarus ar retas valgymas kartą ar du kartus per parą kenkia sveikatai. Taip valgantys žmonės dažniau serga skrandžio ligomis, turi virÅ¡kinimo sutrikimų.
    
     Siekiant, kad mityba būtų sveika, būtina:

  1. Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinės nei gyvūninės kilmės maistą.
  2. Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų, Å¡viežių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną).
  3. IÅ¡laikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas: 18,5–25).
  4. Mažinti riebalų vartojimą, gyvūninius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgÅ¡čių, keisti augaliniais aliejais.
  5. Taip pat rekomenduojama riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankÅ¡tinėmis daržovėmis, žuvimi, paukÅ¡tiena ar liesa mėsa, vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varÅ¡kę, sūrį).
  6. Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus, rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus.
  7. Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste neturi būti didesnis kaip 5 g. Patariama vartoti joduotą druską.
  8. Atsisakyti alkoholio arba riboti jo vartojimą.
  9. Vaikus žindyti iki 6 mėn., o jeigu yra galimybė, žindymą tęsti iki 2 metų bei ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą kūdikių ir mažų vaikų maitinimą.
  10. Valgyti reguliariai ir gerti pakankamai skysčių, ypač vandens.
  11. Kasdien aktyviai judėti.

     Be to, labai svarbu, kad sveikas maistas būtų neužterÅ¡tas ir saugus.
    
    

Pagal Lietuvos ir užsienio Å¡altinius parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus visuomenės sveikatos administratorius Vladimiras Mikerovas

Evaluate the news

All comments
Komentarų nėra
X

    Kalba